Informatie over beroep en opleiding

Commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen

Beroepenfilm

Bekijk de beroepenfilm op YouTube

In dit beroep werk je met financiële producten. Alles wat met geld te maken heeft, noem je financiën. Mensen komen bij jou omdat ze geld willen lenen of een verzekering nodig hebben. Of ze moeten iets betalen of willen juist sparen. Je luistert goed naar de wensen van de klant en je bekijkt hoe zijn (financiële) situatie is. Daarna geef je hem advies over welk financieel product het best bij hem past. Als de klant een product bij jou kiest, dan maak je alle papieren in orde. Je maakt een map in de computer waarin je alle gegevens bewaart. Je zet de klant in het klantenbestand en je houdt hem op de hoogte van de nieuwe producten en mogelijkheden.

Meer informatie op www.mbowijzer.nl

Kans op stage

Regio Kans op stage
noord=
oost=/+
middenwest=
noordwest=
zuidwest=
zuidoost+

Kans op werk

Regio Kans op werk
noord=
oost=/+
middenwest+
noordwest+
zuidwest=/+
zuidoost=/+

Gewenste studieroute

Om commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen te worden, kies je voor de opleiding Commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen op niveau 4.

Je leert in deze opleiding over:
- het adviseren van klanten over financiële producten, bijvoorbeeld verzekeringen en leningen
- het maken van offertes
- het werken met klantgegevens

Meer informatie op www.mbowijzer.nl

Wet op het financieel toezicht (Wft)
Om als Commercieel medewerker in de sector bank- en verzekeringswezen te kunnen werken, moet je een Wft-diploma hebben. Drie Wft-modules zijn voor het mbo verplicht:
- Basismodule
- Schadeverzekeringen
- Consumptief Krediet

De diploma's zijn alleen geldig als ze zijn behaald bij een erkend exameninstituut, zoals het Exameninstituut Beroepsonderwijs Financiële Sector (EBFS), www.ebfs.nl. Andere erkende exameninstituten kun je vinden via de website van het CDFD, www.cdfd.nl. Op deze site vind je ook meer informatie over Wft-diploma's. Naast de drie voor het mbo verplichte Wft-modules, kun je de volgende Wft-modules volgen:
- Wft Hypothecair Krediet
- Wft Levensverzekeringen
- Wft Volmacht Schade
- Wft Volmacht Leven
Welke leerweg heb je nodig?
Je kunt deze opleiding volgen als je een vmbo- diploma hebt in:
- de theoretische leerweg
- de gemengde leerweg
- de kaderberoepsgerichte leerweg

Welke leerweg en sector sluiten het beste aan?
De theoretische leerweg in de economische sector sluit het beste aan. Als je de sector Zorg en Welzijn doet of Intersectoraal, dan moet je één van de volgende vakken in je pakket hebben:
- wiskunde
- economie
- een tweede vreemde taal.

Leerlingen die deze opleiding gaan volgen moeten rekening houden met het pittige theoretische niveau van deze opleiding. Tijdens de opleiding en in je werk is het belangrijk dat je goed Nederlands kunt spreken, schrijven en lezen en wordt gelet op commerci驫le vaardigheden.