Informatie over beroep en opleiding

Assistent accountant

Beroepenfilm

Bekijk de beroepenfilm op YouTube

Als assistent accountant werk je bij een accountantskantoor of bij een administratiekantoor. Je werkt voor klanten die een bedrijf hebben, dat zijn ondernemers. Je controleert of de klant de financiële administratie goed heeft uitgevoerd. Voor sommige klanten ga jij de financiële administratie doen. Je helpt de klant door aan het eind van de maand de balans en winst en verliesrekening op te stellen. Dan weet de klant hoe het staat met de financiën. Je stelt ook de aangifte voor de belasting op en je zorgt ervoor dat de klant zo min mogelijk belasting hoeft te betalen.

In dit beroep heb je best veel contact met je klanten. Je belt ze om informatie te vragen, of ze bellen jou. Het kan behoorlijk druk zijn op een accountants- of administratiekantoor. De klanten willen aan het eind van de maand weten hoe het staat met de financiën. Ook moeten de belastingaangiften op tijd verstuurd worden naar de belastingdienst. Je doet dan veel werk in een korte tijd. Het is belangrijk dat je weet voor wat voor soort bedrijven jij werkt. Dan kun je de klant beter helpen.

Meer informatie op www.mbowijzer.nl

Kans op stage

Regio Kans op stage
noord-
oost=/-
middenwest=
noordwest=
zuidwest=
zuidoost-

Kans op werk

Regio Kans op werk
noord=/+
oost=
middenwest=
noordwest-
zuidwest=
zuidoost=/-

Gewenste studieroute

Om assistent accountant te worden, kies je voor de opleiding Assistent accountant, niveau 4.

Je leert in deze opleiding:
- om te werken bij een accountants- of administratiekantoor
- om de financiële informatie van de klant te controleren
- om aangiften op te stellen
- om periode afsluitingen te verzorgen

Meer informatie op www.mbowijzer.nl
Welke leerweg heb je nodig?
Je kunt deze opleiding volgen als je een vmbo- diploma hebt in:
- de theoretische leerweg
- de gemengde leerweg
- de kaderberoepsgerichte leerweg

Welke leerweg en sector sluiten het beste aan?
Als je goed kunt rekenen en van cijfers houdt, dan maak je de meeste kans om de opleiding met succes af te ronden. In de vmbo-opleidingen richting Administratie en Administratie en Handel van de theoretische- of de gemengde leerweg krijg je de vakken Bedrijfseconomisch rekenen en Boekhouden. Deze twee opleidingen sluiten het beste aan en geven een goed beeld van werken in een financieel beroep. Als je een opleiding in de theoretische leerweg of de gemengde leerweg volgt in de sectoren Zorg en Welzijn, Techniek of Landbouw, dan is het nodig om één van de volgende vakken in je pakket te hebben:
- wiskunde
- economie
- een tweede vreemde taal