Informatie over werken

Assistent accountant

Kans op werk

Regio Kans op stage
noord=/+
oost=
middenwest=
noordwest-
zuidwest=
zuidoost=/-

Mogelijke functies

Als assistent accountant kun je werken bij een accountants- of administratiekantoor. Maar je kunt ook gaan werken bij verschillende bedrijven en instellingen die een eigen financiƫle administratie hebben.

Mogelijke functies:
- assistent-accountant
- (junior) medewerker administratiekantoor
- (assistent-)administrateur
- financieel administratief medewerker
- medewerker accounting

Werken en studeren

Het is van groot belang dat je, na het behalen van je diploma, naast je werk jezelf blijft ontwikkelen. Dat kun je doen door het volgen van trainingen, cursussen of een vervolgopleiding op het niveau dat aansluit op je behaalde diploma. Veelal stelt je werkgever dat op prijs en wil hij bijdragen in de kosten van een studie of cursus. Dat kan in geld of in tijd en in sommige gevallen beide. Werken en daarnaast een studie volgen is best zwaar en vergt doorzettingsvermogen. Maar het levert je ook veel op. Je vergroot daarmee voor jezelf de kans om op korte of langere termijn door te groeien naar een hogere functie of van baan te veranderen als het nodig mocht zijn of je wanneer je dat wilt.

Duale opleiding
Bij een duale opleiding combineer je werken en leren. De verdeling tussen werken en leren verschilt per opleiding, maar samen vormen ze een studiebelasting die overeenkomt met een gewone voltijdopleiding. Een groot deel van je benodigde studiepunten haal je met activiteiten en opdrachten die je tijdens je werk uitvoert. Veel werkgevers juichen duaal leren toe omdat je nieuwe kennis en vaardigheden dan direct kunt toepassen in de beroepspraktijk. In tegenstelling tot een deeltijdopleiding kan je bij een duale opleiding studiefinanciering krijgen. Werkgevers zijn vaak bereid bij te dragen in studiekosten en verlof voor examens, e.d.

Deeltijdopleiding
Een deeltijdopleiding wordt vooral gevolgd door mensen met een (mbo-)diploma en relevante werkervaring. Ze studeren om hogerop te komen, of om naar een andere functie door te groeien.

Je kunt kiezen voor een erkende Associate degree of hbo-opleiding, duaal of in deeltijd. Maar er zijn ook particuliere aanbieders waar je een opleiding of training kunt volgen. Daarbij is wel van belang dat je vooraf nagaat wat de waarde is van zo'n opleiding en in hoeverre deze past bij je werkervaring en functie.

Er worden ook opleidingen aangeboden door particuliere instellingen:

Associatie voor Praktijkexamens (bekende diploma's als Basiskennis Boekhouden, Calculatie en Loonadministratie, Praktijkdiploma's Boekhouden en Loonadministratie, Moderne Bedrijfsadministratie en SPD)

Register Belastingadviseurs