Informatie over hbo-opleiding

Informatiedienstverlening en -management

Over de opleiding

Als bibliotheekmedewerker kun je kiezen voor een hbo-opleiding Informatiedienstverlening en -management. Je wordt dan opgeleid tot informatiespecialist. Een informatiespecialist overlegt met klanten en probeert de klantvraag helder te krijgen. Hij zoekt naar informatie in systemen en maakt literatuurrapporten. Hij selecteert, analyseert en verzamelt informatie en voegt deze toe aan de website of verwerkt deze in een systeem.

Om dit goed te kunnen doen moet hij op de hoogte zijn van nieuwe literatuur en nieuwe onderzoeken. Hij bedenkt voor de bibliotheek of voor de organisatie nieuwe manieren om informatie op te slaan. Hij is bijvoorbeeld goed op de hoogte van ontwikkelingen op web 2.0. Hij adviseert de organisatie over de informatievoorziening en welke zoeksystemen er zijn. Hij instrueert en ondersteunt mensen bij het leren omgaan met informatie en ontwikkelt hiervoor cursussen en instructies.

Je kunt als informatiespecialist werken bij ministeries, kranten, omroepen, musea, bedrijven, universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen, wetenschappelijke instellingen, advocatenkantoren, enzovoorts.

Voorbeelden van functies zijn:
- documentalist
- collectiemanagement adviseur
- bibliothecaris

Kijk voor meer informatie op: wikipedia en op fobidwiki

Je kunt de IDM-opleiding volgen bij:
- Informatiedienstverlening en -management / Media & management Hanzehogeschool Groningen (voltijd, deeltijd en duaal) www.hanze.nl
- Informatiedienstverlening en management Haagse Hogeschool (voltijd en duaal)
- Informatiedienstverlening en management Saxion Hogeschool Deventer (voltijd)
- Media, Informatie en Communicatie Hogeschool van Amsterdam (voltijd en deeltijd)