Informatie over werken

Secretaresse

Kans op werk

Regio Kans op stage
noord-
oost-
middenwest=/-
noordwest=
zuidwest-
zuidoost-

Mogelijke functies

Als secretaresse kun je werken bij verschillende arbeidsorganisaties waar sprake is van een afdeling met een leidinggevende en/of een secretariaat.

Mogelijke functies:
- afdelingssecretaresse
- junior secretaresse
- medewerker secretariaat
- secretaresse personeelszaken

Werken en studeren

Het is van groot belang dat je, na het behalen van je diploma, naast je werk jezelf blijft ontwikkelen. Dat kun je doen door het volgen van trainingen, cursussen of een vervolgopleiding op het niveau dat aansluit op je behaalde diploma. Veelal stelt je werkgever dat op prijs en wil hij bijdragen in de kosten van een studie of cursus. Dat kan in geld of in tijd en in sommige gevallen beide. Werken en daarnaast een studie volgen is best zwaar en vergt doorzettingsvermogen. Maar het levert je ook veel op. Je vergroot daarmee voor jezelf de kans om op korte of langere termijn door te groeien naar een hogere functie of van baan te veranderen als het nodig mocht zijn of je wanneer je dat wilt.

Duale opleiding
Bij een duale opleiding combineer je werken en leren. De verdeling tussen werken en leren verschilt per opleiding, maar samen vormen ze een studiebelasting die overeenkomt met een gewone voltijdopleiding. Een groot deel van je benodigde studiepunten haal je met activiteiten en opdrachten die je tijdens je werk uitvoert. Veel werkgevers juichen duaal leren toe omdat je nieuwe kennis en vaardigheden dan direct kunt toepassen in de beroepspraktijk. In tegenstelling tot een deeltijdopleiding kan je bij een duale opleiding studiefinanciering krijgen. Werkgevers zijn vaak bereid bij te dragen in studiekosten en verlof voor examens, e.d.

Deeltijdopleiding
Een deeltijdopleiding wordt vooral gevolgd door mensen met een (mbo-)diploma en relevante werkervaring. Ze studeren om hogerop te komen, of om naar een andere functie door te groeien.

Als je gediplomeerd secretaresse bent, kun je de opleiding directiesecretaresse of managementassistent op niveau 4 in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) of de beroepsopleidende leerweg (BOL) bij een ROC of bij een particuliere onderwijsinstelling gaan volgen.

Leren en werken kun je bij Manpower via Schoevers. Je gaat 32 tot 40 uur aan de slag als (aankomend) secretaresse bij een goede organisatie en volgt tegelijkertijd één avond in de week een opleiding aan het instituut Schoevers. Gedurende deze periode biedt Manpower jou een arbeidscontract, betaalt je studie en zorgt voor een intensieve en persoonlijke begeleiding

Leren en werken kun je bij Randstad. Randstad biedt secretaresses een op maat gemaakt opleidingstraject. Op basis van een intakegesprek en een secretaressetest maak je met je intercedent afspraken over de opleidingen en trainingen die je naast je werk kunt volgen. Door de samenwerking met erkende secretariële opleidingsinstituten (Schoevers, de Boertien Groep en LOI) wordt een passende opleiding gevonden.

Secretary Management Institute biedt trainingen, cursussen en opleidingen aan als aanvulling of uitbreiding op het secretaresseberoep.